Juliol sense Plàstics, ni els evidents ni els ocults!

A aquestes alçades ningú no dubta que hem d’evitar els plàstics d’un sol ús d’ampolles, embolcalls, vaixelles, canyetes… Però què passa amb altres productes d’un sol ús que també contenen plàstic?


De la cigarreta, el potencial tòxic més alt es concentra en els filtres, degut, d’una banda, a la seva composició 100% de plàstic (acetat de cel·lulosa) no biodegradable i, d’altra banda, degut a l’acumulació de grans quantitats de compostos tòxics resultants de la combustió del tabac.

Més informació sobre alternatives i accions estructurals.


En total, es calcula que el 90% d’una compresa és plàstic.

En la majoria de casos, a més, les compreses es venen dins un embolcall individual que sol estar fet de polímers sintètics com el polietilè, el polipropilè o la cel·lofana.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.


Els tampons estan formats majoritàriament de materials absorbents (més d’un 90% del tampó), com són el raió, el cotó, el polièster o una barreja d’aquestes fibres, que acostumen a ser blanquejades. Normalment el cos absorbent està cobert per una capa prima i llisa d’una pel·lícula no teixida o film perforat que ajuda a reduir les pèrdues i fa que el tampó sigui fàcil de posar i treure. El cordó per estirar el tampó normalment està fet de cotó, o de fibres de polipropilè o polietilè. El tampó s’embolcalla individualment amb un embolcall de paper o un film prim (p. ex. material plàstic polimèric o cel·lofana) abans de ser empaquetat en cartró. Els tampons poden venir amb un aplicador recobert de paper o plàstic dur (polietilè (PE) o polipropilè (PP)).

En total, es calcula que el 6% d’un tampó és de plàstic.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.La majoria dels bolquers d’un sol estan fets de plàstics sintètics, cel·lulosa i gels superabsorbents. Acostumen a tenir tres capes:

-la primera, en contacte amb la pell, sol ser de polipropilè i impedeix el retorn de la humitat,

-la segona, l’absorbent, acostuma a contenir cel·lulosa i/o fibres sintètiques amb o sense polímer superabsorbent (SAP).

-la tercera és una capa exterior impermeable, de polietilè.

També incorporen adhesius i gomes elàstiques. En total, es calcula que el 22% d’un bolquer és plàstic.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.


Les tovalloletes es fabriquen amb un teixit no teixit, normalment fet de fibres com cotó i raió, així com de resines de plàstic com polièster, polietilè i polipropilè. Aquesta base s’impregna amb una solució que acostuma a incloure detergents suaus, agents hidratants, perfums i conservants. A més, es comercialitzen en embolcalls de plàstic (PET o PE, habitualment) per tal de mantenir les tovalloletes humides al màxim temps possible.

Més informació sobre alternatives a casa i accions estructurals.

Fes-te soci/a de Rezero, sigues #gentRezero

Fes-te soci o sòcia de Rezero, i formaràs part de la #gentRezero per seguir impulsant accions transformadores per un nou model de producció i consum cap a la societat Residu Zero. Si creus que tu també pots ser motor del canvi, ara, encara més, la teva implicació és necessària!

Sigues #gentRezero

Altres projectes

Jo consumeixo conscientment

Jo consumeixo conscientment Cada cop més persones s’esforcen per reduir residus en el seu dia a dia. Amb la campanya #JøCøcø, Rezero vol amplificar aquestes experiències positives individuals de cønsum cønscient, connectar-les entre sí i posar-les en valor. A través de diverses històries i experiències pràctiques de consumidors conscients -o cøcøs- la campanya convida a […] Veure més

Catalunya Lliure de Bosses

El moviment internacional del Dia Lliure de Bosses de Plàstic, que se celebra cada 3 de Juliol, va ser impulsat per Rezero el 2008. La lluita per l’eliminació de les bosses de plàstic és clau; d’una banda, perquè tenen un alt contingut d’elements contaminants i són difícilment reciclables, però sobretot perquè són el símbol emblemàtic […] Veure més

#webinarsRezero

#webinarsRezero En el marc dels 15 anys de Rezero, presentem un conjunt de seminaris web amb la participació de representants de tots els sectors. Mitjançant la intervenció professional i les discussions en profunditat, els seminaris web us proporcionaran experiències de primera mà sobre les millors pràctiques sobre el residu zero. Estem en un moment d’oportunitat […] Veure més